Úvodní stránka » Články o hornictví » Horník, horolezec, včelař a kutil v jedné osobě

Když v roce 1978 přicházel do Stráže pod Ralskem mladý horník Pavel Virág ze slovenského města Cifer, jistě nečekal, že v této oblasti zapustí kořeny navždy. Ihned začal pracovat na Uranových dolech Hamr a později přešel na odštěpný závod Těžba a úprava uranu s. p. DIAMO, kde pracoval na vrtném úseku až do roku 2018 a poté odešel na zasloužený důchod.

Patří mezi zakládající členy Hornicko-historického spolku pod Ralskem a od útlého věku je vášnivým včelařem, neb jej k této bohulibé a záslužné činnosti přivedl jeho dědeček. Dnes je předsedou základní organizace Českého svazu včelařů v Jablonném v Podještědí, zasloužil se o vznik včelařského kroužku mládeže tamtéž a aktivně působí v rozvoji včelařství na Liberecku, přičemž sám vlastní 30 včelstev.

Ve svém volném čase, kterého má poskromnu, se věnuje horolezectví a fotografování. Ze svých cest po horských obrech světa dělá velmi poutavé přednášky doplněné o úchvatné fotografie.

A jakouže zdolal nejvyšší horu života? Jednalo se o čínskou horu Muztagata (též Muztagh Ata) v pohoří Pamír vysokou 7 546 m. n. m.

Pavel Virág před nedávnem oslavil 70 let, je velmi oblíben pro svou přátelskou povahu a entusiasmus, což aktivně projevuje i v našem hornickém spolku.

Moudrý člověk kdysi řekl: „Přítel není ten, kdo tě polituje, přítel je ten, kdo ti pomůže.“
Přejeme Ti, Pavlíku, mnoho sil do dalších let pro Tvé rozličné aktivity a jsme rádi, že Tě máme!

Zdař Bůh!

Za HHS pod Ralskem Václav Dorazil

Foto 1: Zdolávání čínské hory Muztagata, foceno ve výšce 6 200 m. n. m.

Foto 2: Hornický spolek v Praze (Pavel Virág vlevo)

Otevření nové expozice v Podkrušnohorském muzeu

Fotografií: 4