Úvodní stránka » Články o hornictví » Za osudy horníků UD Hamr

Český rozhlas Liberec natáčel o osudech horníků z bývalých UD Hamr

Na počátku září roku 2020 byl osloven náš spolek s prosbou, zda by někteří naši členové nesvolili k rozhovoru s redaktorkou Českého rozhlasu Liberec o historii uranového hornictví na Českolipsku, o nových pracovních výzvách po konci éry uranu a též o hornických tradicích. Český rozhlas Liberec totiž chystá minisérii o zajímavých profesích a hornictví.

S milou redaktorkou jsme strávili téměř celé odpoledne v naší hornické klubovně nad hornickými příběhy, které ji velmi zajímaly. Nechyběly hornické vtipy, ukázka hornických artefaktů a též zazněl životní příběh nejstaršího člena spolku pana Šíra, který též pracoval na uranu, ale jako politický vězeň v Jáchymově.

Protože jsme v jeden den vše nestihli, požádala paní redaktorka ještě o návštěvu muzea ve Stráži pod Ralskem. V sobotu 12. září jsme tedy v muzeu dokončili rozhovory o uranovém hornictví. Současně se paní redaktorka zajímala o chemickou těžbu, sanaci horninového prostředí či sanační technologie na závodě Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem. Velmi okouzlena byla výstavou medailí a různými druhy vyznamenání z doby největší slávy uranu, kterou jsme otevřeli návštěvníkům muzea na Den horníků, tj. 9. září. Minisérie o osudech horníků bude v rozhlase vysílána na podzim tohoto roku.

Zdař Bůh!

Za Hornicko-historický spolek pod Ralskem Jan Šebek