Úvodní stránka » Články o hornictví » Nová Baňa 2017

Ve dnech 19.-21.5.2017.se se uskutečnilo ve starobylém slovenském báňském městě Nová Baňa jubilejní "10 stretnutie banských miest a obcí Slovenska".Tak významnou akci nemohl opomenout ani náš spolek. Trojice našich členů se vydala na dlouhou cestu,aby reprezentovala náš spolek a tím i Pod Ralsko.V Nové Baňi se sešlo na 40 spolků.V pátek byli účastníci přijati primátorem,který oficiálně zahájil 10 stretnutie. Tohoto aktu se zúčastnil i exprezident Slovenské republiky pan Ivan Gašparovič.Večer proběhl tradiční šachtág.V sobotu po mši svaté v kostele Narození Panny Márie,následoval parádní průvod městem.Celé odpoledne se na dvou podiích střídaly hudební a folklorní soubory.Ve 21.30. ukončil setkání velkolepý ohňostroj.V neděli jsme navštívili,kdysi významné báňské město,dnes obec Pukanec,kde nás přivítal a pohostil pan starosta.Po prohlídce místního muzea nás kamarádi odvedli na okraj obce,kde nás pohostili ve vinném sklepě,který se nachází ve staré štole.Při loučení jsme si slíbili,že se za měsíc potkáme v Chomutově na 21.setkání hornických měst a obcí České Republiky.Už se těšíme na milá setkání!Zdař Bůh!                                                                                                                             Za Hornicko-historický spolek pod Ralskem M. Janošek

Mix 2023

Prvomájový výlet 2023.jpg